MH17 [NL]

MH17 MONUMENT

Nationaal Monument MH17

Malaysia Airlines lijnvlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur werd op 17 juli 2014 neergeschoten. Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden kwamen om het leven. Op deze pagina vindt u informatie over het gedenkteken voor de slachtoffers, dat onderdeel wordt van het op 17 juli 2017 te openen Nationaal Monument MH17.

Het ontwerp en de kunstenaar

In dit artikel vertelt Ronald Westerhuis over de opdracht voor het gedenkteken, zijn motivatie bij het ontwerp en wat zijn creatie zou kunnen betekenen voor de bezoeker.

Wand gedenkteken staat op zijn plaats

Op donderdag 20 april is de 16 meter lange en 4 meter hoge stalen achterwand van het gedenkteken op zijn plaats gezet in het MH17 herinneringsbos. Een bijzondere operatie, met name door het formaat en gewicht van de wand. De bij Antonius in Maasbracht in zijn vorm geperste wand is met een speciaal transport door vervoersbedrijf Klomp naar Park Vijfhuizen gereden. Boorspecialisten van Boverhoff hebben de wand verankerd in de betonnen ondervloer. Als het gedenkteken klaar is, zijn deze verankeringen niet meer te zien en lijkt de wand zelfstandig uit de bodem te verrijzen.

Ronald A. Westerhuis: “Dit is voor mijn één van de spannendste momenten bij de realisatie van mijn ontwerp. We waren met alle professionals en met mensen van de MH17 stichtingen op locatie en hebben de plaatsing gevolgd. Nu deze mijlpaal is bereikt concentreer ik mij verder op de afwerking van de wand en het gereed maken van de andere delen, met name de ronde sculptuur waarin straks de namen van alle slachtoffers zijn te lezen.” Foto: Raymond van Olphen.

Door het oog van 298 slachtoffers
Dagblad van het Noorden